HIUSTEN LÄHTÖÄ?

Milloin hiustenlähtö on normaalia? Ja milloin siihen kannattaa reagoida?

Normaalisti hiuksia lähtee keskimäärin 100 hiusta per päivä mutta tietysti luku riippuu paljon hiusmassa määrästä jolloin vähemmän hiuksia omaavilta lähtee n. 50 hiusta päivä ja paksun kuontalon omaavilta voi lähteä normaalisti päivittäin jopa 150 hiusta.

Mutta milloin se muuttuu ”hiusten lähtö ongelmaksi” ? Silloin kun hiuksia alkaa lähteä yli 150 päivässä , joka paikassa on hiuksiasi ja huomaat hiustesi ohentuneen.

Hiusten lähtö voi johtua monesta eri syystä tai syistä kuten pitkästä sairastelusta, stressistä, lääkityksestä, niukasta ruokavaliosta, raskaudesta ,vaihdevuosista, laihdutuksesta ym. Yleisesti hiusten lähtöön vaikuttaa joku ns. vitamiinin puutos , hormonitekijät , sairaus tai jopa shokkitila.

Tässä vaiheessa on hyvä avata hiukan hiuksen kasvusykliä. Hiuksella on elinkaaressaan 4 vaihetta jotka kaikki ovat tärkeitä jotta voi ymmärtää mistä hiustenlähtö johtuu. Hiuksen elinkaaressa on anageeni-, katageeni-, telogeeni- ja anangeeni-vaiheet. Anageenivaiheessa eli kasvuvaiheessa hius kasvaa ja voi hyvin . Katageenivaiheessa eli siirtymävaiheessa on kasvunsa saavuttanut ja siirtyy tähän mutta ei vielä ole valmis irtoutumaan hiuspohjasta. Telogeenivaiheessa eli lepovaiheessa hius poistuu hiuspohjasta. Ananageeni vaiheessa eli n.s. uuden hiuksen vaiheessa poistuneen hiuksen tilalle normaali syklissä kasvaa uusi hius.

Joten hiuksia lähtee normaalia enemmän silloin kun suuri määrä hiuksia siirtyy kasvuvaiheesta siirtymävaiheeseen samanaikaisesti ja siitä edelleen lepovaiheeseen. Yleensä hiusten lähtö huomataan hiusten ollessa jo lepovaiheessa joten siitä voi laskea taaksepäin 3-4 kk jolloin on jotain tapahtunut mikä on aiheuttanut tämän tilan. Hiusten lähdön havaitessaan voi testata ns. pull-testillä onko hiusten lähtö tila vielä akuutti. Tärkeää hiustenlähdön aikana on tarkkailla että näiden putoavien tilalle kasvaa uutta hiusta koska putoaville ei tässä vaiheessa voi tehdä mitään sillä ne on tosiaan saaneet jo lähtökäskyn n. 3 kk aikaisemmin.

Yleisiä syitä runsaaseen hiustenlähtöön on monia …

Kuten tuossa aikaisemmin jo mainitsin runsaan hiusten lähdön syiden yleensä johtuvan hormooneista, vitamiininpuutoksesta, sairaudesta tai shokkitilasta. Yleisin syy naisten ja miesten hiusten lähdölle on joko geneettinen ( perintötekijöistä johtuva kaljuuntuminen) tai hormonaalinen (kilpirauhanen, raskaus, vaihdevuodet) Androgeeninen hiustenlähtö on yleisemmin syy hiusten lähtöön jolloin puhutaan miesten tai naisten perinnölliseksi hiusten lähdöksi. Näissä tapauksissa hiusten lähtö ei suoranaisesti liity normaaliin hiuksen kasvuun ja sen sykleihin vaan perinnöllisessä hiuksenlähdössä on mukana hormoni nimeltä dihydrotestosteronia (DHT-hormoni) joka muodostuu hiustupessa. DTH-hormoni kutistaa hiustupet pikku hiljaa jolloin hius ohenee , kasvaa vain muutaman vuoden tai kuukauden , tippuu pois ja uusi hius on hentoinen ohut karva . Vähitellen hiuksen kasvu sykli lyhenee, lopulta surkastuu niin ettei sieltä kasva uutta hiusta. Tällöin hiukset ohenevat ja hiuspohja alkaa paistaa.

Hormonaalisiin hiusten lähtöihin vaikuttaa myös paljon suomessa yleistynyt kilpirauhasen liika-tai vajaatoiminto. Kilpirauhasen häiriö vaikuttaa hiusten lähtöön niin että aika ajoin paljon hiuksia asettuu katageenivaiheeseen ja siitä telogeenivaiheeseen jolloin hiuksia lähtee mutta uutta kasvaa jälleen kun tilanne kehossa tasaantuu. Hiukset tuntuvat haurailta ja elottomilta. Hormonaalisiin hiustenlähtöihin liittyy myös raskauden jälkeinen hiustenlähtö ( n. 3Kk synnytyksestä) ja imetyksen jälkeinen hiustenlähtö jolloin äidin hormoonitoiminta muuttuu. Samoin vaihdevuosiin liittyy hiusten lähtöä kun testostereoni tasot nousevat ja estrogeenituotanto vahenee.

Kova laiduttaminen , yksipuolinen ruokavalio , pitkäaikaiset sairaudet ( varsinkin kuume- ja tulehdussairaudet) , leikkaukset , suolisto ongelmat, lääkitykset sekä stressi aiheuttavat hiusten lähtöä joka vaikuttaa ensi sijaisesti vitamiininpuutokselta. Tällöin kannattaa korjata ruokavaliota , elämäntapoja ja syödä monipuolisesti sekä ottaa vaikka vitamiineja purkista että myös hiuksille riittäisi tarpeeksi vitamiineja kun keho ottaa kaiken tarvittavan pakollisiin elintoimintoihin.

Hyvä on myös huomioida kuinka kohtelee hiuksiaan. Hiusten kovakourainen tai jatkuva muotoilu sekä haitallisten ja liian voimakkaiden hiustuotteiden käyttö voi olla myös yksi hiusten lähdön syistä. Paljon lämpölaitteita käyttävät saattavat vahingoittaa hiusta ja myös hiuspohjaa sekä hiustuppeja repivällä tai hankaavalla tavalla. Hiukset saattavat lähteä hiuspohjasta ennen aikojaan liian voimakkaalla käsittelyssä jolloin sille ei ole välttämättä tulossa uutta hiusta tilalle. Myös liian voimakkaat hiusten hoito – ja muotoilutuotteet voivat kuivattaa ja ärsyttää hiuspohjaa jolloin myös hiustupet saattavat vahingoitua kun eivät saa tarpeeksi ravinteita pieniltä hiusverisuonilta.

Hiusten lähtöön kannattaa aina reagoida sillä se on merkki elimistön kunnosta.

Milloin on aika reagoida hiusten lähtöön?

-Jos huomaat hiuspohjassasi ympyrän muotoisia hiuksettomia laikkuja voi kyse olla autoimmuuni sairaksesta alopecia areata siis pälvikaljusta. Ensi sijaisesti kannattaa ottaa ensin yhteyttä ihotautilääkäriin. Alopecia areata on 4 erilaista tyyppiä mutta useat saavat hiuksensa takaisin vaikka siihen voi mennä aikaa kuukausia tai jopa vuosia

-Jos huomaat hiustesi ohenevan varsinkin päälaelta on kyseessä useimmiten perinnöllinen hiustenlähtö myös hampaiden yöpurenta, niskojen ja hartioiden jumit voivat aiheuttaa päälaen hiustenlähtöä.

-Jos huomaat että hiusmassasi on vähentynyt esim. ponihäntä on ohuempi jolloin hiustenlähtö voi johtua liian pitkään kireälle laitetusta ponihännästä tai hiusten lähdöstä ympäri hiuspohjan mikä on naisten hiustenlähdössä tyypillistä.

-Jos huomaat että hiusrajasi on vetäytynyt tai harventunut on kyse perinnöllisestä hiustenlähdöstä

-Jos huomaat että hiuksiasi on joka paikassa suihkukaivossa, hiusharjassasi tai tyynyllä niin syynä voi olla epänormaali hiustenlähtö johon kannattaa reagoida.

Hiusten lähtöön saa apua hiusalan asiantuntijoilta tai lääkäriltä. Hiusalan asiantuntijat , Trigologit, katsovat microkameralla hiuspohjaa, kartoittavat hiustenlähdön tilanteen ja antavat hoito-ohjeet sekä tarvittaessa ohjaavat lääkärille. Aina hiusten lähto tilanteessa kannattaa hakeutua verikokeisiin joista saadaan selvitettyä kehon sen hetkinen tila ja tarvittaessa poistaa joitakin hiustenlähdön syitä.

Hiusten lähtöön on myös saatavissa hiusten lähtö ongelmaan shampoita ja hiusten lähtö ongelmaan hiuspohjaan jätettäviä nesteitä jotka lähinnä aktivoivat hiuspohjan verenkiertoa ja sitä kautta ravinteita hiukseen. Tuotteet kannattaa aina valita samasta sarjasta . Kannattaa myös muistaa pitää hiuspohja joustavana eli käyttää kosteuttavaa hoitoainetta . Perinnölliseen hiustenlähtöön on saatavissa apteekista omia tuotteita.

Vastaa